Korespondenční hlasování na valné hromadě dle zákona o obchodních korporacích

12.1.2014

Zákon o obchodních korporacích zavádí možnost korespondenčního hlasování, tzv. hlasování „per rollam“. To je možné, pokud tato možnost není vyloučena stanovami. To je velmi nepravděpodobné, protože se jednalo o institut, který prakticky nemohl být používám.

V případě, že chce společnost užít tento systém hlasování, zašle osoba oprávněná svolat valnou hromadu návrh rozhodnutí na adresu uvedenou v seznamu společníků nebo jiným způsobem určeným společenskou smlouvou. Návrh rozhodnutí obsahuje také a) lhůtu pro doručení vyjádření společníka, určenou společenskou smlouvou, jinak 15 dnů; pro začátek jejího běhu je rozhodné doručení návrhu společníkovi; b) podklady potřebné pro jeho přijetí a c) další údaje, určí-li tak společenská smlouva. 

Vyžaduje-li tento zákon, aby rozhodnutí valné hromady bylo osvědčeno veřejnou listinou, uvede se ve vyjádření společníka i obsah návrhu rozhodnutí valné hromady, jehož se vyjádření týká. Důležité je doplnit, že podpis na vyjádření musí být úředně ověřen.

Chcete zobrazit celý článek ZDARMA?

Když nám na sebe necháte kontakt, heslo Vám rádi zašleme. K celé databází mají přístup zdarma i naši klienti a je stejné jako heslo k naší veřejné Wi-Fi v zasedacích místnostech.

JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D.

JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D
advokát, partner

Zadejte prosím heslo


Chcete heslo zdarma?

Podělte se s námi prosím o:

70+
zemí světa

60+
poradců

15+
let zkušeností na trhu