Tichá společnost jako vhodná forma podnikání

10.5.2017

Občanský zákoník uvádí, jako jeden z pojmenovaných typů smluv, tzv. tichou společnost. Nejedná se o typickou formu investice či podnikání, ale pro případ, že víte o zajímavém projektu, může se vám tento smluvní typ hodit. Smlouvou o tiché společnosti vzniká závazek mezi společníkem a podnikatelem, přičemž společník chce zůstat v anonymitě. Společníkem může být jak fyzická, tak právnická osoba, a to jak podnikající, tak nepodnikající. Společník do tiché společnosti vkládá své peníze, popř. jiné movité a nemovité věci. Příjemce vkladu musí být vždy podnikatel, např. OSVČ, obchodní korporace, jiný podnikatelský subjekt. Obě strany můžou být i zahraničním subjektem.

Podíl tichého společníka na zisku a ztrátě Tichý společník se podílí na zisku nebo ztrátě podnikatele. Podíly na zisku i ztrátě musí být vždy stejné, k jinému ujednání se nepřihlíží. Vklad tichého společníka se nezvyšuje, o nevybraný podíl na zisku. Pokud dojde ke ztrátě podnikatele, vklad tichého společníka není nutné doplňovat, dojde pouze k jeho snížení.

Ručení tichého společníka Ze všech právních jednání je zavázán pouze sám podnikatel. Změna nastává až v momentě, kdy se tichý společník rozhodne vystoupit ze své anonymity. Vystoupit z anonymity lze vůči všem např. uvedením svého jména v obchodní firmě, nebo jen vůči jedné osobě, např. na jednání o nějaké zakázce. Ztrátou anonymity ručí tichý společník za dluhy podnikatele.

Zánik tiché společnosti Tichou společnost lze ujednat na dobu určitou i neurčitou. Pakliže by podíl na ztrátě podnikatele dosáhl výše vkladu tichého společníka, tichá společnost zaniká. Tichá společnost může zaniknout také výpovědí, a to 6 měsíců před koncem účetního období. Dalšími možnostmi zániku tiché společnosti jsou ukončení podnikání či úpadek podnikatele nebo tichého společníka. 

Chcete zobrazit celý článek ZDARMA?

Když nám na sebe necháte kontakt, heslo Vám rádi zašleme. K celé databází mají přístup zdarma i naši klienti a je stejné jako heslo k naší veřejné Wi-Fi v zasedacích místnostech.

JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D.

JUDr. Jakub Dohnal, Ph.D
advokát, partner

Zadejte prosím heslo


Chcete heslo zdarma?

Podělte se s námi prosím o:

70+
zemí světa

60+
poradců

15+
let zkušeností na trhu